dilluns, 12 de desembre del 2011

TRABAJO DE UN GEÓGRAFO: UN EJEMPLO PRÁCTICO

Desde el primer momento en que iniciamos la aventura de este blog una de nuestras intenciones era la de dar a conocer nuestra profesión a aquellos que deberían contratarnos como profesionales.

Con ocasión de las jornadas que en el anterior post os comentábamos consideramos oportuno aprovechar esta cita para ejemplificar las tareas a desarrollar por nuestro colectivo.

Durante la jornada se comentaron los usos potenciales de la biomasa como un activo que puede permitir una mejor gestión de nuestros bosques, que fije la población al entorno rural, o que simplemente se establezca como una energía alternativa, renovable y sostenible que permita reducir la elevada dependencia energética que padecemos.

Y en este contexto ¿cuáles pueden ser las funciones de un geógrafo?

Bien, pues los geógrafos, utilizando una tecnología tan común a nuestra profesión como son los SIG (Sistemas de Información Geográfica) podemos cartografiar y analizar las zonas de actuación o poda de los árboles, diferenciando por ejemplo las zonas en función de su orografía, pendiente, orientación, etc. o por el contrario clasificar el territorio en función de los mejores aprovechamientos forestales, el grosor de los árboles o el tipo de especies.

A partir de este punto las capas de información que se pueden generar para analizar y optimizar los resultados son múltiples, desde la Hidrografía del terreno, hasta los límites de fincas registrales, los caminos de acceso a las explotaciones forestales o incluso elaborar un recorrido de los trabajos en función de si han sido realizados mediante una desbrozadora o mediante una sierra.

En este sentido toda información que tenga una variable territorial que afecte a las explotaciones forestales es susceptible de ser incorporada, analizada y cartografiada mediante  nuestros métodos de trabajo.

La geografía es la ciencia que desde una visión más multidisciplinar mejor puede resolver este tipo de cuestiones.

dimecres, 30 de novembre del 2011

JORNADA BIOMASA Y OCUPACIÓN

Os presentamos esta Jornada destinada principalmente a todas aquellas personas interesadas en conocer las posibilidades de ocupación que existen en las diferentes etapas de la producción y combustión de la biomasa forestal.

Aquí tenéis el link del programa: 
http://www.ctfc.cat/docs/cursos/JORNADA_BIOMASSA_OCUPACIO.pdf

dilluns, 21 de novembre del 2011

VIIè PREMI PER A ESTUDIANTS, DE LA SOCIETAT CATALANA D'ORDENACIÓ DEL TERRITORI.

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT) filial de l'Institut d'Estudis Catalans adscrita a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, ofereix un premi a un estudi diagnòstic d’una àrea urbana o territorial de Catalunya o bé a un projecte o proposta d’ordenació d’una àrea territorial o urbana de Catalunya.
Termini d’admissió de candidatures: 2 de desembre de 2011, a les 13 hores.El lliurament del premi serà durant el mes d'abril de 2012.
Per a més informació podeu consultar el seguent link:

diumenge, 6 de novembre del 2011

JORNADES: "EL RISC D’INUNDACIÓ EN EL PLANEJAMENT TERRITORIAL I URBANÍSTIC".

Geògrafs/es i  d’altres professionals,  des de Solucions Geogràfiques continuem informant-vos de diferents jornades i cursos que poden interessar-vos. Així doncs us informem de les jornades organitzades pel Col·legi de Geògrafs a Catalunya i  l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya: EL RISC D’INUNDACIÓ EN EL PLANEJAMENT TERRITORIAL I URBANÍSTIC. Es portarà a terme el proper  22 i 24 de novembre de 2011. El termini de presentació de les inscripcions és comprès entre el 28 d’octubre i el 15 de novembre de 2011.

Nosaltres assistírem i en cas de que no en veiem, us farem un breu resum de les mateixes.

Per a més informació consulteu el següent link:

http://www.geografs.com/portal/images/stories/geografs/pdfs/28.10.2011_triptic_jornada_estudis_inundabitlitat.pdf

dijous, 27 d’octubre del 2011

Tornem a ser aquí!

Després d’un temps de desconnexió amb el nostre blog degut als nostres compromisos professionals, retomem amb forces renovades, amb les mateixes inquietuds i ganes de poder compartir amb tots vosaltres informació de cursos, ponències, seminaris,etc…,vers aquells temes on es pot englobar la GEOGRAFIA. Igualment continuarem amb la publicació d’articles i opinions que esperem siguin del vostre interés. Finalment volem donar un impuls al nostre bloc, i es per aixó que entre d’altres novetats us mantindrem informats d’oportunitats laborals, becas, worksohp’s, etc

dilluns, 27 de juny del 2011

Nuevo enfoque en nuestras prioridades

Desde Solucions Geogràfiques nos decantamos en nuestras últimas actividades en estudiar las posibilidades de la rehabilitación de edificios siguiendo los parámetros de mayor sostenibilidad posible. En este sentido si alguien desea que le hagamos una propuesta sin ningún tipo de compromiso puede contactar desinteresadamente con nosotros. De la misma forma si alguien quiere colaborar con nosotros sus aportaciones serán bienvenidas.

Un saludo a tod@s.

dimarts, 31 de maig del 2011

II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental

Des de SOLUCIONS GEOGRÀFIQUES ,seguim informant-vos de tots aquells esdeveniments on els geògrafs podem participar de forma molt directa. Així doncs, us donem a conèixer:

La II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental.

La Fundació Congrés de Cultura Catalana, al costat de l’ Institut Universitari d’Estudis Europeus, i d’un conjunt d’entitats cíviques i universitats mediterrànies, han decidit convocar la II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental”, que es celebrarà a Barcelona el 6 i 7 de juny de 2011. En aquesta edició, el tema central de l’encontre serà La Cooperació Territorial a la Mediterrània Occidental”.
 
La reunió es proposa 25 anys després de la I Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental, celebrada també a la ciutat de Barcelona el 1985, que ja va respondre a la voluntat de contribuir des de les regions d’aquesta àrea al procés d’integració europea.

La II Conferència vol debatre la Cooperació Territorial a la Mediterrània Occidental en el marc del desplegament de la Política de Cohesió de la UE, l’Estratègia Europa 2020 (creixement innovador, sostenible i integrador), les Estratègies Macroregionals, i la Política de Veïnatge (Unió per la Mediterrània -Procés de Barcelona, i la seva dimensió territorial).

Podreu trobar més informació als següents links:

   Programa: http://2cemno.wordpress.com/catala/programa-2/ 

Nosaltres assistirem i us informarem al nostre blog del més destacable de les Conferències.

dimarts, 17 de maig del 2011

Elaboració de mapes temàtics mitjançant un SIG

El Col·legi de Geògrafs i la Universitat Rovira i Virgili organitzen el següent curs que esperem pugui ser del vostre interès.

Trobareu més informació clickant aquí <---

dimarts, 10 de maig del 2011

Nova convocatoría cursos Instituto Geográfico Nacional

A partir de demà el Instituto Geográfico Nacional torna a obrir una nova convocatoria per a la realització gratuita de diferents cursos, en la seva modalitat online, que ofereixen una bona introducció al mon de la Geografía per aquells que desconeixen més la nostra disciplina.

Us deixem aquí l'enllaç directe http://ign.go-learning.net/ i us animem a que hi doneu un cop d'ull. Degut al gran èxit d'edicions anteriors s'ha estimat oportú obrir un període d'inscripció i la celebració d'un sorteig.

Els cursos impartits son els següents:

1.- Cartografía Temática (básico-medio) (40 horas)
2.- Infraestructuras de Datos Espaciales (40 horas)
3.- Sistemas de Información Geográfica (40 horas)

dimarts, 3 de maig del 2011

¿Qué tiene de especial lo espacial?

Bé, fa una mica més d'un mes que no publiquem res i ja es hora de rependre la publicació de novetats.

En aquesta ocasió us adjuntem un vídeo força interesant, de la professora Rosa Olivella (la vaig tenir al Màster d'UNIGIS - José - ) en la que podem veure de forma força gràfica i entenidora una breu introducció als SIG, com una eina fonamental en la tasca actual dels i de les geògrafs/es. També ens mostra possibles aplicacions, el que anomena, de forma similar al nostre blog, com a Geosoluciones.

Podem veure com la informació geogràfica esta present en multitut de situacions que ens envolten ja que tot el que succeix al planeta ho fa en un lloc que podem geolocalitzar, representar i analitzar.

Desitjem que us agradi.

dilluns, 14 de març del 2011

Cursos on-line

En aquesta ocasió us informem de la propera realització de dos cursos per part del Col·legi de Geògrafs d'Andalusia, tot i que de temàtica força diferent, d'un gran interès per als geògrafs.

En primer lloc deixem el link sobre els horts urbans i les experiències en diversos pobles i ciutats.

També pot ser de gran utilitat un curs d'Introducció a GvSIG, un software de programari lliure del qual ens hem de sentir molt orgullosos:

dimarts, 8 de març del 2011

JORNADES: “La gestió de la informació geogràfica local en el marc de les dinàmiques urbanes i territorials”.

Continuem informant-vos de les diferents jornades cursos i seminaris on els geògrafs podem participar de forma activa. L’Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local de l’Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona,  organitza en el marc del Saló Internacional de la Geoinformació GlobalGeo, la jornada: “La gestió de la informació geogràfica local en el marc de les dinàmiques urbanes i territorials”, que es portarà a terme el dia 15 de març del 2011. L’organització destaca el següents objectius:
  • Posar en comú els nous recursos en matèria d’informació geogràfica alienats amb la normativa vigent, que la Diputació de Barcelona posa a disposició del món local.
  • Establir un marc de reflexió i debat sobre la situació actual i el reptes de futur relatius a la utilització de la informació territorial en la planificació i gestió, mitjançant una taula rodona que comptarà amb la participació de responsables municipals i de l’Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge.
Tota la informació la trobareu en el següent link:

dilluns, 28 de febrer del 2011

RECUPERACIÓ DELS PAISATGES FLUVIALS METROPOLITANS I LA SEVA INTEGRACIÓ SOCIAL.

El model de desenvolupament urbanístic que s’ha portat a terme al nostre país durant els últims anys, es fonamenta principalment, en la disgregació dels espais lliures en diverses peces, que es disposen de manera perifèrica a la perfecta ubicació dels aprofitaments immobiliaris. Aquest model habitualment ha discriminat  l’entorn, tant de la ciutat, com del paisatge més proper, deixant de banda  elements geogràfics i paisatgístics que existien prèviament en el lloc.

El procés de creixement urbà, comporta de forma quasi inevitable, la destrucció o alteració profunda del medi natural, provocant la substitució dels ecosistemes naturals per els ecosistemes artificials de la ciutat. El paisatge natural es transformat en un paisatge urbà de característiques totalment diferents, aquest deixa de ser analitzat en termes, botànics, geomorfològics, hidràulics, faunístics, etc. per convertir-se en objecte d’anàlisi, des de un altre punt de vista exclusivament arquitectònic. Com a conseqüència d’aquest processos, la ciutat es habitualment percebuda com la negació de la natura.

L’interés mostrat als últims anys per part del ciutadans d’aquests indrets (ciutats metropolitanes), pel contacte amb la natura, s’ha vist reflexat en els seus comportaments cada vegada més sensibles cap a temes ambientals, com la contaminació i la degradació dels espais naturals. Aquest fet ha portat a replantejar-ne, tant la seva importància, com els serveis que presten els espais verds i naturals a la societat, i en especial, la importància natural del riu i el seu ús com a espai lúdic i cultural, dins un entorn urbà.

Per tal de reconciliar les ciutats metropolitanes amb els seus rius, aquests han d’assolir un paper en l’estructura de la ciutat. Els rius metropolitans s’han de considerar com a espais, elements de reequilibri territorial i reserva, com a font de recursos mediambientals i paisatgístics. La rehabilitació dels cursos fluvials s’ha d’insertar dins d’un procés de planificació urbana. S’ha de revaloritzar al seu paper estructurant, però des de la perspectiva de la integració. Aquesta integració riu-ciutat ha de donar cabuda  a la participació social.

Un riu no es solament un element natural, també és un referent social amb el que la ciutadania es pot identificar. Aquest fet es especialment evident al medi urbà. Un curs fluvial viu, no es simplement aquell que té una conservació acceptable, sinó que a més, està socialment identificat i usat. Per tant la rehabilitació dels cursos fluvials urbans ha de tenir un caràcter natural i social.

La relació gairebé inexistent, entre les societats i pràcticament la majoria dels rius metropolitans, es pot considerar com uns dels factors determinants de l’estat de marginalitat d’aquest espais naturals. Per tant, el restabliment d’aquesta relació és un factor essencial per a la seva recuperació.

La recuperació social del riu i la seva introducció en la percepció ambiental i natural dels habitants metropolitans, constitueix un objectiu estratègic en un bon nombre d’àrees metropolitanes del món.

dimecres, 23 de febrer del 2011

INFORMACIÓ DE NOUS CURSOS (Recuperació d'espais fluvials. Bioenginyeria)

Continuant amb el nostre afany d’informar a tots aquells que estigueu interessats en temes on tant la geografia com els geògrafs puguem participar de forma activa, destaquem el curs: "Iniciació a les tècniques de bioenginyeria en l'àmbit fluvial", organitzat per l’AEIP (Associació Espanyola d’Enginyeria del Paisatge) i l’ADENC (Associació per a la defensa i l’Estudi de la natura). 

El curs aportarà coneixements teòrics i pràctics en l'aplicació de tècniques de bioenginyeria per la restauració en àmbits fluvials. Es portarà a terme els propers 24, 25 i 26 de febrer del 2011. S’estructura en dos parts, una teòrica, que es realitzarà al “Consorci per a la Defensa de la conca del Besòs”.(Av. Sant Julià,  241 de Granollers), i una part pràctica, que tindrà lloc al riu Ripoll al seu pas per Sabadell.


Des de Solucions Geogràfiques, us animem assistir, ja que pot ser un bon complement per a la nostra formació com a geògrafs. Nosaltres hem participat en d’altres cursos organitzats per aquestes associacions, dins el marc conceptual de la recuperació paisatgística i fluvial, quedant altament satisfets. Destaquem, dins aquests àmbit, la nostra assistència a les “Jornades sobre la recuperació dels espais fluvials de la Conca del riu Besòs”,organitzades per l’ADENC durant el mesos d’Abril i Maig del 2010.

divendres, 18 de febrer del 2011

Restauració fluvial i paisatgística


A part d’informar-vos de totes aquelles novetats, referents  a cursos, seminaris, congressos , etc...,que estiguin relacionats amb la geografia, es també la nostra intenció, fer cinc cèntims d’aquells cursos que hem realitzat últimament, per si algú de vosaltres estigués interessat en realitzar-los en properes edicions.

Així doncs, dins l’àmbit de la recuperació paisatgística i fluvial,  destaquem l’últim curs on hem participat. Ha estat organitzat pel CIREF(Centro Ibérico de restauración fluvial i ecològica) i respon al títol: “Principios básicos de restauración fluvial  y ecológica. Herramienta fundamental para implementar el buen estado ecológico de los ríos”. S’ha tractat la hidrogeomorfologia i la  restauració fluvial com interacció per al bon estat ecològic del rius. De la mateixa manera, se’ns ha explicat la restauració fluvial com a eina per a la millora de la integritat ecològica dels rius i la disminució de riscos associats a períodes extrems(conca mediterrània).

Creiem important la participació dels geògrafs/es en la planificació dels diferents espais que conformen la nostra realitat (espai urbà, espai natural) i en la integració d’aquests dos espais,  destacant la importància dels rius metropolitans com a estructuradors de l’espai urbà que ens envolta. 

dijous, 17 de febrer del 2011

Estem molt connectats

El nostre projecte vol tenir des d'un primer moment una presència activa a la xarxa.

Per aquest motiu ràpidament hem vist la necessitat d'engegar aquest blog, obrint-nos un compte a twitter: http://twitter.com/SolucionsGeo i des d'ahir Solucions Geogràfiques també està present a Facebook.

Mica en mica anirem omplint de continguts i de les nostres inquietuds aquests canals tan imprescindibles avui dia. No dubteu en contactar amb nosaltres!

Ah! i un altre canal "més habitual", la nostra adreça de correu electrònic: info.solucionsgeografiques@gmail.com

Estem connectadíssims!

dijous, 10 de febrer del 2011

Encuentros entre Geógraf@s

La entrada de hoy esta dedicada a todas aquellas jornadas que por un motivo u otro están relacionadas con la Geografía, dos ejemplos que se celebraran en Barcelona próximamente, son la asamblea organizada por l'AGPC y de la Delegación Catalana del Colegio de Geógrafos el próximo día 25 de febrero a las 18.00 y posterior cena en un restaurante del centro, la segunda la presentación del X forum TIG SIG 2011 organizada por la Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial (ACTIG) conjuntamente con el Institut Cartogràfic de Catalunya, que se celebrara los días 15 i 16 de marzo de 2011 en Palacio número 6 de Fira de Barcelona (Av. Reina María Cristina, s/n, 08004 Barcelona), en el marco del Saló Globalgeo 2011.
Ambas propuestas son un buen momento para relacionarse con aquellas personas que han hecho de la geografía su trabajo o su pasión.


divendres, 4 de febrer del 2011

Faltan nuevos geógrafos


Con esta entrada, recuperamos un interesante articulo publicado en La Vanguardia, concretamente en fecha 25 de marzo del 2007, de Josep Playà Maset.
En el destacaban la falta de nuevos geógrafos, debido al cambio sufrido por la disciplina geográfica en las últimas décadas, fruto de la interdisciplinariedad en la que se basa esta ciencia, y en el anclaje de la carrera universitaria relacionada con las enseñanzas de letras o humanidades, mientras que en el extranjero esta más vinculada a las ciencias.
La aplicación de nuevas tecnologías, que se han abierto paso de manera agigantada y el no conocimiento de las salidas profesionales que se tienen, hacen que se necesite una mayor proyección tanto económica como social, dando a conocer al mundo que la ciencia que estudia el mundo ya no esta anclada en el pasado y que hay más salidas profesionales que la ser profesor de instituto.
Pese a que las cosas han cambiado mucho en estos 3- 4 años, debido a la inestabilidad del mercado laboral, tenemos que seguir reivindicando que ya existen esos nuevos geógrafos capaces de hacerse cargo de proyectos y trabajos de ámbitos muy distintos como la planificación territorial, ordenación y gestión del paisaje, medio ambiente etc.
Podemos considerar el mensaje latente de este artículo, entre otras situaciones personales de cada uno de nosotros como las que nos han motivado a lanzarnos a la durísima aventura de ejercer de geógrafos en nuestra sociedad.



dimecres, 26 de gener del 2011

Un mundo por descubrir ¿¿Comenzamos??

Somos un grupo de geógrafos de Barcelona que hemos decidido publicar artículos, comentarios y todas aquellas entradas relacionadas con el mundo de la geografía, para publicitar nuestra gran profesión y desmitificar aquellas opiniones que nos encasillan como empleados de la administración pública o del profesorado de secundaria o universitario.