L’objecte d'aquest post és presentar un estudi que ens van encomanar: La realització
d’una comparativa per comprovar la distancia recorreguda entre els productes
d’una cistella dels proveïdors de l’Associació de consumidors Remenant les
Cireres (Sabadell) i la distancia recorreguda per productes equivalents d’una gran
superfície. En tots dos casos el punt de destí és la ciutat de Sabadell.
Es planteja el document amb la informació
facilitada per Remenant les cireres en el seu full de comandes setmanals. A
partir d’aquest hem fet una selecció de 48 productes alimentaris de diferent
tipologia.
A continuació s’explica cronològicament, la
metodologia de treball que hem seguit per la realització de les diferents
tasques necessàries per assolir l’objectiu:
·
Anàlisi de la fulla de comandes de
l’Associació Remenant les cireres. Selecció de 48 productes alimentaris.
Traspassar-ho a una fulla de càlcul per tal de disposar del municipi de cada
productor. Paral·lelament mitjançant un catàleg online dels productes
equivalents d’una gran superfície hem realitzat la mateixa operació.
·
Una vegada disposàvem de les
adreces hem fet el càlcul de la distancia en quilòmetres del municipi d’origen
fins a Sabadell. Hem utilitzat l’eina de càlcul de distancia en carretera de
google maps.
·
El següent pas ha estat la
georeferenciació de les adreces dels productors per tal de poder generar la
cartografia amb la localització exacta dels municipis productors.
·
També hem volgut veure l’impacte
de les distancies en la generació d’emissions de CO2.
·
Amb tota la informació recollida i
amb la cartografia realitzada (localització de la finca), hem redactat aquest
informe.
En el moment de realitzar l’estudi teníem la
impressió que els quilòmetres recorreguts per una cistella de productes d’una
gran superfície seria superior al d’una associació de consumidors que té com a
un dels seus valors la proximitat dels productors. No obstant no en podíem
saber amb exactitud quina és la diferència.
Prèviament, cal dir que hem intentat fer una
cistella el més variada possible de productes alimentaris, on hem inclòs
verdures, fruita, làctics, aviram, porc, pa, vi, cervesa, etc. Els productes de
referència han estat els de l’associació de Remenant les cireres i per fer la
comparativa hem agafat productes equivalents d’un catàleg online d’una gran
superfície.
De l’anàlisi d’aquests resultats se’n deriven
les següents dades principals:
·
Tan sols un dels 48 productes de
la cistella de les cireres té el seu origen més enllà de les fronteres de
Catalunya. Estem parlant de la mozzarella importada des d’Itàlia.
·
De la cistella de la gran
superfície exactament el 50% (24 productes)procedeixen de fora de
Catalunya i d’aquests 3 de fora
d’Espanya, tots ells d’Itàlia.
·
El total de quilòmetres
recorreguts des del punt de producció de cadascun dels productors dels
productes de Remenant les cireres fins a Sabadell és de 5.101 kms.
·
El total de quilòmetres
recorreguts des del punt de producció de cadascun dels productors dels
productes de la gran superfície fins a Sabadell és de 19.343 kms.
·
La distancia mitjana de cada
producte de Remenant les Cireres és de 106
kms. mentre que la distancia mitjana de cada producte de la gran superfície
és de 403 kms.
3. Localització
dels productors.
Hem volgut georeferenciar els municipis
d’origen dels productors per tal d’observar la seva distribució en un mapa. A
continuació en presentem els resultats.
3.1 La cistella
de Remenant les Cireres
Tan sols donant una ràpida lectura al mapa
observem l’aposta de l’associació pel consum local i de proximitat. Com ja hem
esmentat amb anterioritat tan sols un dels productes de la cistella té el seu
origen fora de Catalunya. S’importen productes de tan sols dues regions.
Fig. 1. LOCALITZACIÓ PRODUCTORS
ASSOCIACIÓ REMENANT LES CIRERES
Observem una distribució d’orígens dels
productes molt més dispersa pel territori de la península. En aquest cas la
cistella de la gran superfície tan sols el 50% dels productes tenen el seu
origen dins de Catalunya. S’importen productes de dos Estats (Italia i Espanya)
i de 12 regions diferents.
Hem volgut fer un
mapa conjunt amb els orígens de les dues cistelles per visualitzar d’una manera
més clara les diferencies en els orígens.
Com que ja disposem de les dades dels kms.
recorreguts per totes dues cistelles hem pensat que seria molt interessant
veure el diferent impacte de la generació d’emissions del CO2 del transport d’una
i altra cistella.
Per tal de fer el càlcul hem considerat un
viatge setmanal entre origen i destí durant un any, és a dir, hem agrupat les
emissions setmanals de recórrer 5101 kms d’una banda i de recórrer 19343 kms.
de l’altre.
El resultat és ben diferenciat ja que la
cistella de Remenant les cireres genera unes emissions de CO2 per transport de
50’4 tones/any mentre que la cistella d’una gran superfície en genera 191
tones/any
Per realitzar els càlculs hem utilitzat la
calculadora de http://www.terra.org/calc/
Font: Solucions elaboració
pròpia
5. Conclusions
Queda clara l’aposta pels productes locals i
de proximitat de l’associació Remenant les cireres ja que d’una cistella de
productes equivalents aquests recorren gairebé una quarta part dels kms.
recorreguts per una cistella de productes d’una gran superfície.
Tanmateix l’impacte que el transport d’aquests
productes generen al medi ambient es ben diferenciat essent gairebé també quatre
vegades inferiors les emissions de CO2 generades pel transport de la cistella
de Remenant les cireres que la cistella dels productes d’una gran superfície.
En definitiva en un mon globalitzat i amb tanta oferta
per al consumidor considerem que aquest breu informe pot esdevenir una eina
pedagògica per veure l’impacte de la pressa de decisions al moment de comprar
un producte o un altre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada